Miért olyan egészséges a savanyúkáposzta

A savanyúkáposzta igen jótékony hatással van az egészségünkre.

Eredete több, mint két évezredre nyúlik vissza. Akkoriban az erjesztés az ételek tartósításának az egyik legismertebb módszere volt. A savanyúkáposzta kiállta az idő próbáját, és népszerű köret vált belőle, valamint számos kultúrában használják ízesítésre is.

Az erjesztésnek köszönhetően a savanyúkáposzta sokkal több tápanyagot tartalmaz és messze egészségesebb, mint friss formájában. Ebben a cikkben a savanyúkáposzta 7 előnyét mutatjuk be

1. Tápanyagdús

A savanyúkáposzta számos tápanyagot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az egészségünkhöz. Egy csészényi adag (237 ml) biztosít szénhidrátot, rostot, fehérjét, nátriumot, rengeteg C-vitamint, K2-vitamint, vasat, mangánt, B6-vitamint, folsavat, rezet, káliumot is.

A savanyúkáposzta a savanyítás miatt válik kifejezetten tápanyagdús étellé. Az erjesztés az a folyamat, ami során a káposzta mikroorganizmusai a káposzta természetes cukrait megemésztik és széndioxiddá, valamint organikus savakká alakítják át.

Akkor kezdődik az erjedés, amikor az élesztő és a baktérium, amelyek természetesen jelen vannak a káposztában, a kezeden és a levegőben, kapcsolatba lépnek a káposztában található cukorral.

A savanyúkáposzta támogatja az egészséges probiotikumok növekedését, amelyek megtalálhatóak a joghurtban és a kefirben is. A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek erősen befolyásolják az egészségünket, segítik a táplálék megemésztését, ezzel növelik az emésztőrendszer vitamin és ásványianyag felszívó képességét. Ezért egészségesebb jóval a savanyított káposzta, mint a nyers. Sóbevitel szempontjából azt se felejtsük el, hogy az erjesztett változat nátrium tartalma is sokkal nagyobb.

2. A savanyúkáposzta segíti az emésztést

A belekben körülbelül 100 billió mikroorganizmust található, más néven bélflóra, ami több, mint tízszer annyi, mint a testben lévő sejtek száma összesen. A savanyúkáposztában található probiotikumok alkotják az első védelmi vonalat a méreganyagok és a káros baktériumok ellen, emellett támogatják az emésztést és az általános egészségi állapotot. Segítik helyreállítani a bakteriális egyensúlyt a belekben antibiotikum szedése esetén. Ezzel csökkenthető vagy megelőzhető az antibiotikum okozta hasmenés.

Kutatók kimutatták, hogy a probiotikumok csökkentik a gázt, a puffadást, a székrekedést, a hasmenést és az olyan tüneteket, amelyek összefüggésben vannak a vastagbélgyulladással.

A különböző probiotikum törzseknek különböző jótékony hatása van. Ezért a törzsek többféle variációinak a fogyasztásával biztosíthatjuk a szélesebb körű egészségügyi előnyöket. Ebből a szempontból a savanyúkáposzta rendkívül ajánlott. Kutatók szerint egy adag akár 28 különböző baktériumtörzset is tartalmazhat. A legtöbb erjesztett ételhez hasonlóan, a savanyúkáposzta számos enzimet biztosít, amelyek segítik a tápanyagok lebontását, így megkönnyítve az emésztést.

savanyúkáposzta

3. A savanyúkáposzta erősíti az immunrendszert

A savanyúkáposzta az immunerősítő probiotikumok és tápanyagok gazdag forrása. Azoknak, akik nem tudnák, a belekben lévő baktériumok nagy mértékben befolyásolják az immunrendszert. A savanyúkáposztában található baktériumok javítják a baktérium egyensúlyt a belekben, így egészségesen tartva a bélfalat. Egy erősebb bélfal segít megakadályozni a nemkívánatos anyagok beszivárgását a szervezetbe. Egy egészséges bélflóra fenntartása szintén hozzájárul a káros baktériumok keletkezésének a megelőzéséhez, ráadásul növeli a természetes antitestek termelődését.

Továbbá, a probiotikumban gazdag ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti az olyan fertőzések kialakulását, mint például a megfázás vagy a felfázás. Ha megbetegszel, a probiotikumban gazdag ételek segítik a gyors felépülést.

Az antibiotikum mellett a savanyúkáposzta még C-vitaminban és vasban is gazdag, amelyek szintén hozzájárulnak az egészséges immunrendszerhez. Valójában, ha növeled a C-vitamin bevitelt megfázás esetén, sokkal hamarabb szabadulsz meg a tünetektől.

4. Segíti a súlycsökkentést

A savanyúkáposzta rendszeres fogyasztása hozzájárul a fogyókúrához és segít megtartani a súlyunkat. Ez azért van, mert a savanyúkáposzta - a legtöbb zöldséghez hasonlóan – kalóriaszegény és rostban gazdag. A rostban gazdag diéta során tovább érzed magad jóllakottnak, így természetesen csökken a bevitt kalória mennyisége minden egyes nap.

A savanyúkáposzta magas fehérjetartalma is hozzájárul a vékonyabb vonalakhoz. Ennek az okát még nem igazán derítették ki, de tudósok szerint a probiotikumok képesek csökkenteni a felszívódott zsír mennyiségét a szervezetben. Több felmérésben is bebizonyították, hogy a probiotikum étrendkiegészítőt fogyasztó résztvevők több súlyt vesztettek, mint azok, akik csak placebót kaptak.

5. Csökkenti a stresszt és karbantartja az agyat

A kedved befolyásolhatja, hogy éppen mit eszel, és ez fordítva is igaz. Amit fogyasztasz, hatással van a közérzetedre és az agyfunkcióidra is.

csökkenti a stresszt

Egyre több tanulmány készül a belek és az agy közötti közvetlen kapcsolatról. Egy, a belekben lévő baktérium valószínű, hogy képes üzenetet küldeni az agynak, befolyásolva a működését és az érzékelését.

Továbbá, az erjesztett, probiotikumban gazdag ételek - mint például a savanyúkáposzta – hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához, ami bizonyítottan csökkenti a stresszt és fenntartja az egészséges agyműködést. Kimutatták, hogy a probiotikumok javítják a memóriát, csökkentik az idegesség, a depresszió ás az autizmus tüneteit is. A savanyúkáposzta azáltal is javítja az agy működését, hogy növeli a belekben az ásványianyagok felszívódását, beleértve a magnéziumot és a cinket is.

6. Jó hatással van a szívre

A savanyúkáposzta fogyasztása egy egészségesebb szívhez vezethet. Ez azért igaz, mert nagy mennyiségű rostot és probiotikumot tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet. A savanyúkáposztában is megtalálható probiotikumok némileg képesek csökkenteni a vérnyomást is.

Emellett savanyúkáposzta azon ritka zöldségek egyike, amelyek tartalmaznak K2-vitamint. A K2-vitamin csökkenti a szívproblémák kialakulását. Egy 7-10 éves kutatás szerint a K2-vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása 57%-kal csökkenti a szívbetegség okozta halál kockázatát. Szemléltetés képpen: egy csésze (237 ml) savanyúkáposzta körülbelül 6.6 mikrogramm K2-vitamint tartalmaz.

7. Erősíti a csontokat

A savanyúkáposztában található K2-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében is. Pontosabban aktivál két fehérjét, amelyeknek a feladata a kalcium és az ásványi anyagok megkötése a csontokban. Így tehát erősíti és egészségesebbé teszi a csontokat. Számos tanulmányban bebizonyították, hogy a K2-vitamin mennyire jó hatással van a csontok egészségére.

Hogyan vásárolj savanyúkáposztát

• Kerüld a pasztőrözött változatokat: a bolti kész termék általában pasztőrözött. Ez egy olyan folyamat, ami alatt az egészséges baktériumok elpusztulnak.

• Kerüld a tartósítószereket: a legtöbb boltban kapható savanyúkáposzta termék tartalmaz tartósítószert, ami csökkentheti a probiotikum tartalmát.

• Kerüld a hozzáadott cukrot: a savanyúkáposztának csak két hozzávalója van: káposzta és só. Mindenképpen került azt, ami cukrot is tartalmaz.

A legjobb savanyúkáposzta az, amit saját magad készítesz.

Forrás: Authority Nutrition
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

X

Szeretne nyerni egy Vízmegoldás Prémium vízszűrő készüléket?

Minden hónapban sorsolunk egyet!

Nem szeretnék nyerni és nem kérek több felugró ablakot!