Gluténmentes lisztek – útmutató 15 fajta liszthez

A lisztvásárlás és a lisztes ételek elkészítése nem jelent nagy gondot, ha bármilyen típusú lisztet fogyaszthatsz. De ha gluténmentesen táplálkozol, akkor a megfelelő gluténmentes liszt kiválasztása sokkal bonyolultabb feladat. Rengeteg féle gluténmentes liszt létezik, és ha sütésre kerül a sor, nem szabad elfelejteni, hogy nem a megszokott fehérliszthez hasonlóan kell velük bánni.

Persze, már lehet kapni a boltokban gluténmentes mindenre jó lisztkeveréket, amivel sok számolgatást és utánaolvasást meg lehet spórolni.

Ha tervezed, hogy kipróbálod a különféle gluténmentes liszteket, vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy, hogy mi a különbség közöttük, akkor neked való ez az útmutató. Néhány több fehérjét tartalmaz, mint a többi, és néhány gabonamentes vagy mogyorómentes. A legtöbb meghatározott receptekben működik jól. Elég költséges lehet mindenféle gluténmentes lisztből tartani otthon, szóval hasznos tudni, hogy neked melyek a legmegfelelőbbek attól függően, hogy mit készítesz belőle. Összeszedtünk 15 féle gluténmentes lisztet, amelyekhez könnyű hozzájutni, és ahhoz is tanácsot adunk, hogy mire érdemes felhasználni őket.

glutententes lisztek

1. Mandulaliszt

mandulaliszt

A mandulaliszt finomra őrölt blansírozott mandulából készül. Mivel csonthéjas termésből készült, így gabonamentes. Alacsony a szénhidrát tartalma, viszont rostban és fehérjében gazdag. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például a vas, a magnézium, a kalcium, a kálium és az E-vitamin. Mind édes, mind sós ételekhez kiváló.

2. Amarántliszt

amarantliszt

Az amarántliszt az amaránt, másnéven disznóparéj magjából készül. Habár magból készül, gabonamentes. Az amarántot ősi gabonaként tartják számon. Magas a fehérjetartalma, valamint sok benne a vas, a B-vitamin, a kálium, a kalcium és a magnézium. Enyhén mogyorós íze van, így jó választás muffinok, kekszek, kenyerek és pizzatészta készítéséhez.

3. Barna rizsliszt

barna rizsliszt

A barna rizst megőrlik és ebből lesz a barna rizsliszt. Sűrűbb, mint a fehér rizsből készült rizs és sok fehérjét, valamint rostot tartalmaz. A barna rizslisztnek is mogyorós ízvilága van, és mivel elég sűrű, így ajánlott másik liszttel bekeverni. Édes és sós receptekhez egyaránt lehet használni.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

hajdinaliszt

4. Hajdinaliszt

A hajdina tápanyagtartalma igen magas – jó fehérje-, omega zsírsavavak, B-vitamin-, mangán-, rost-, réz-, magnézium- és egyéb ásványianyag forrás. Erősen mogyorós az íze, és sötét lesz tőle a megsütött étel. Kenyerekhez, palacsintához és gofrihoz ajánlott.

5. Csicseriborsóliszt

csicseriborsoliszt

A csicseriborsóliszt az egyik legjobb gluténmentes lisztféle. Őrölt csicseriborsóból készül. Magas a fehérje-, a rost- és a vastartalma. Sárga színű és sárga lesz tőle az étel is. Gabonamentes és mogyorómentes, így még többen fogyaszthatják. A csicseriborsóliszt közkedvelt az indiai és a közép-keleti konyhában.

6. Kókuszliszt

kokuszliszt

A kókuszliszt igen elterjedt sütéshez és főzéshez is, ami nem meglepő. Ez a liszt őrölt, szárított kókuszból készül. Az összes liszt közül neki van a legmagasabb fehérje- és rosttartalma. Édeskés az íze, így kifejezetten süteményekhez ajánlott a felhasználása. Egy kicsit máshogy viselkedik, mint a többi liszt, így több vízre lesz hozzá szükséged. Felhasználhatod még kenyérsütéshez, tofuhoz, reggel müzlihez vagy turmixokhoz.

7. Kukoricaliszt

kukoricaliszt

A kukoricakeményítő egy finom fehér por, ami kukoricából készül. Alkalmas szószok sűrítésére és szaftok készítéséhez. A kukoricaliszt sűrűbb, mint a kukoricakeményítő, és főleg sütéshez és panírozáshoz ajánlott. Csinálnak még belőle polentát is. Amikor kukoricalisztet vásárolsz, ellenőrizd, hogy organikus és gluténmentes legyen. A kukoricakeményítő és a kukoricaliszt nem felcserélhető.

8. Kölesliszt

kolesliszt

A kölesliszt kölesből készül, ami a fűfélék családjába tartozik. Ez a növény is ősi gabonaként van számontartva. A kölesliszt gluténmentes és tele van vitaminokkal, fehérjével, vassal és kalciummal. Enyhén mogyorós az íze, és elég sokoldalú, így jól működik más lisztekkel keverve bármilyen receptben, a reggelitől a desszertekig. Akár levesek és pörköltek sűrítésére is ajánlott.

9. Földimogyoróliszt

foldimogyoroliszt

A földimogyoróliszt pirított mogyoróból készül. Gluténmentes és proteinben gazdag. Mogyorós aromát és ízt ad az ételeknek, és kiválóan alkalmas olyan receptek elkészítéséhez, ami mogyoróvajat is tartalmaz. Használhatod még panírozáshoz is. Vagy tedd a reggeli müzlidbe vagy turmixodba, és garantált a fehérjeadag.

10. Quinoaliszt

quinoaliszt

Mind tudjuk, hogy a quinoa egy szuper egészséges étel, tele fehérjével és különböző tápanyagokkal. Őrölt quinoa magból készül, gluténmentes és létfontosságú aminosavakat tartalmaz. A quinoaliszt íze elég erős, ezért pizzatésztához, palacsintához és gofrihoz ajánlott a felhasználásra.

11. Cirokliszt

cirokliszt

A cirokliszt szintén gluténmentes liszt és szintén ősi gabona.
Jó fehérje- és rost forrás. Édeskés az íze és sima az állaga, így sütemények és desszertek készítéséhez kiváló.

12. Teffliszt

teffliszt

A teff a világon a legapróbb gabonaként van számontartva. A fűfélék családjába tartozik, és megőrlésével tefflisztet kapunk, ami egyre népszerűbb kezd lenni. Észak-Afrikában őshonos, és ételek sűrűsítésére és sütésre használják. Az etiópiai lapos kenyér is tefflisztből készül. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vasat, kalciumot és rostot. Erős, mogyorós íze van, így tökéletesen passzol más erőteljes ízű hozzávalókhoz. Felhasználhatod gofri, keksz vagy kenyér sütéséhez.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

13. Fehér rizsliszt

feher rizsliszt

A fehér rizsliszt csiszolt fehérrizsből készül. Finomított liszt, így nem tartalmaz annyi tápanyagot. Ajánlott más lisztekkel együtt használni, például barna rizsliszttel, a több tápanyag érdekében. Semleges az íze, és finom a textúrája, így könnyű, ropogós panírt lehet belőle készíteni. A sütött ételeknek is finom állaga lesz tőle. A fehér rizslisztet főleg az ázsiai és indiai konyhában használják.

Ennyi különböző gluténmentes liszttel könnyebb lesz a sütés és a főzés, mint gondolnád. Sok sikert a lisztek kipróbálásához, és találd meg azt, ami neked a legjobban megfelel az ételeid elkészítéséhez.

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Forrás: ONE GREEN PLANET
Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!