Az idősek egészségi állapotának javítása vitaminok segítségével

Magyarországon 2014-ben a férfiak születéskor várható élettartama 72,1 év, a nőké pedig 78,9 év volt. A korosodás azonban nem egyformán, az eltelt évek számának megfelelően zajlik, így igen nagy különbség van az idős emberek egészségi állapota között.

A jól ismert definíció szerint az egészség:

- a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota

- a pozitív életszemlélet

- a közösséghez tartozás, a társasági élet

- a rendszeres testmozgás

- kiegyensúlyozott táplálkozás

- a táplálkozás kiegészítésének is kiemelkedő szerep jut

Az idősödés kóros változásokkal jár a testben

Időskorban az alapanyagcsere csökken, egyrészt az öregedés folyamata, másrészt az egyén táplálkozási szokásainak korral járó megváltozása miatt.

idősek és a vitaminok

Az alultápláltság komoly egészségügyi problémát jelent. Ennek okai lehetnek a romló szagló és ízlelő érzék miatti étvágycsökkenés, valamint a rossz vagy hiányos fogak, illetve a rágóizomzat sorvadása miatt kialakuló rágási és nyelési nehézség. Alultápláltsághoz azonban nemcsak testi változások járulhatnak hozzá, hanem a krónikus betegségek jelenléte és a rendszeres gyógyszerfogyasztás is, illetve a kiegyensúlyozott táplálkozás ismeretinek hiánya.

Időskorral a tápanyagok felszívódása és hasznosulása is módosul, emellett a mikrotápanyag felszívódása és hasznosulás is leromlik.

Az időskorban nem ritka vitaminhiányt nemcsak a felszívódási zavar okozhatja, hanem elégtelen bevitel is

Például a csökkent napfény miatt kevesebb D-vitamin képződik a szervezetben, ami a csökkent kalcium bevitellel és felszívódással együtt növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Magyarországon végzett táplálkozási vizsgálatok szerint, különösen időseknél, a D-vitamin és a folát bevitel kritikusan alacsony volt, és hasonlóan hiányos volt a biotin és a B5-vitamin bevitel is. A kalcium bevitel sem érte el az ajánlott értéket.

A nyomelemek vizsgálata azt mutatta, hogy a férfiak mangán- és krómbevitele nem érte el az ajánlásokat, a nők esetében pedig a vizsgált összes mikroelem (vas, cink, mangán, réz, króm) alacsony beviteli értéket mutatott.

Időskorban fokozódik a magnézium, a kalcium, a B6- és a K-vitamin-igény is. Bár a szükséglet elméletileg nem nő a fiatalabb korcsoportokhoz képest, érdemes külön gondot fordítani a C- és D-, valamint a B12-vitaminés az omega-3 zsírsavak bevitelére is.

Idős korral csökken az immunrendszer aktivitása, amit a mikrotápanyagok (cink, szelén, vas, réz, A-, C-, E-, B6-vitaminok és folsav) csökkent bevitele még tovább ront. A gyenge immunrendszer miatt gyakrabban fordulnak elő fertőző betegségek.

Az időskorral előforduló látásromlás fő okai a szürke hályog. Bizonyos antioxidánsoknak (cink, E-vitamin, béta-karotin, A-, B2-, C-vitamin) is szerepet tulajdonítanak a megfelelő látás megőrzésében.

A gondolkodási funkciók romlását kialakulását idős korban összefüggésbe hozták a folsav, a B2-, B6- és B12-, C- és E-vitamin-hiánnyal.

Az időskori vitamin, ásványi anyag és nyomelem szükséglet megoldása táplálékkiegészítőkkel

A fent felsorol okok miatt időskorban ajánlott a táplálékkiegészítők fogyasztása. A G&G által összeállított Senior napi vitamin csomag pontosan tartalmazza azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amikre egy idős szervezetnek kiemelten szüksége van.

Tekintsd meg a Senior napi vitamin csomagot itt.

Kövess minket a Pinterest-en és a Facebook-on is!

Pinterest: Vízmegoldás

Tetszett?
Oszd meg!

Maradj informált! Ingyenes értesítés az újonnan megjelenő cikkeinkről. Iratkozz fel!
Keresztnév:

E-mail cím:

X

Várj!

Keresztnév:

E-mail cím:

Havi 2-4 alkalommal fog tőlünk e-mailt kapni, a hírlevélről bármikor leiratkozhat. E-mail címét harmadik személynek nem adjuk ki. Informatív és tartalmas cikkeket küldünk a vízről és az egészségről, valamint akciós ajánlatainkat.

Ha megadod az e-mail címed, értesíteni tudunk arról, hogy

  ⋄ heti 1-2 alkalommal megjelenik egy új érdekes cikk az oldalon,
  ⋄ nyereményjátékot indítunk, amiben vízszűrőt lehet nyerni,
  ⋄ mikor vannak akciók és kedvezmények az oldalon.

Érdemes velünk tartani. Iratkozz fel most!

Egyáltalán nem kérek több felugró ablakot!